dilluns, 2 de febrer del 2015

Idees per treure la pols.

La pols domèstica, (font wiki: http://ca.wikipedia.org/), a les cases, oficines, i altres ambients humans és en gran mesura generat pels seus habitants, especialment pel despreniment de les cèl•lules de la pell. El 70 per cent (aproximadament) de la composició de la pols són cèl•lules mortes de pell humana. També es troba algun percentatge de pols atmosfèrica de l'exterior. En terme mitjà, aproximadament el ritme de producció de pols en una casa és de 6 mg/m²/dia, depenent de la quantitat de temps que es romangui en la casa i del nombre d'habitants. Quan s'acumula prou quantitat de pols, es formen pelusses.
Els insectes i altra fauna menor que habita en les cases que posseeixen una sèrie d'interaccions subtils amb la pols, el qual pot afectar a la salut dels habitants de la casa. Per això, és recomanable mantenir una certa circulació d'aire, mantenint les finestres o portes parcialment obertes. Un cop a l'exterior, les partícules de pols són dutes per les brises o desintegrades per la llum solar. En climes freds, és essencial controlar la presència de pols regulant la circulació d'aire, atès que pel rigorós del clima, se solen segellar els habitatges amb molt de compte, amb la qual cosa s'evita l'ingrés d'aire fresc, el que permetria la possibilitat de renovar l'aire.
Els àcars de la pols domèstica es troben en totes les superfícies, i encara sospesos a l'aire. Els àcars de la pols es nodreixen de petites partícules de matèria orgànica, que és precisament el principal constituent de la pols domèstica. Ells excreten enzims per a digerir les partícules de pols; aquests enzims i la seva femta, al seu torn formen part de la pols domèstica, i poden provocar reaccions al•lèrgiques en els éssers humans (especialment rinitis al•lèrgica). Els àcars de la pols es desenvolupen amb preferència en les fibres dels embuatats, mobles i catifes.

Per netejar la pols, hem d'utilitzar draps de microfibra, ja que aquests absorbeixen la pols i no l’ escampen. Amb aquest tipus de draps ens serà molt més fàcil fer la neteja.

La pols és un fet de la vida, no ho podem evitar. Les cases més velles, solen tenir més pols que les cases noves, ja que les cases noves tenen les finestres i les portes millor segellades. La pols no s'acumula de manera uniforme, sempre hi ha àrees de la casa on trobarem molta més pols que en d’altres. Per evitar tenir molta pols en una casa, aconsellem segellar portes i finestres amb una massilla de segellat especial, perquè aquestes quedin tancades hermèticament. També ajuda a mantenir la casa sense pols tenir el forn net i els aparells d'aire condicionat nets, ja que en els filtres d'aquests aparells s'acumula moltíssima pols. 

Aconsellem comprar filtres per l'aspiradora amb la certificació HEPA. Aquests filtres purifiquen l'aire i atrapen les partícules de pols amb gran eficàcia, molt més que un filtre normal. 

Traurem millor la pols dels mobles amb un drap lleugerament humitejat amb aigua tot seguit assecarem amb un drap net.

Primer hem de treure la pols de les coses que tenim situades més amunt, com per exemple un ventilador de sostre, després anirem traient la pols dels mobles situats més avall, com taules cadires i altres, i finalitzarem traient la pols del terra.

És molt important tenir una catifa a l'entrada de la casa, ja que el vuitanta per cent de la terra que entra en una casa prové de les nostres sabates. 

Aconsellem treure la pols de mobles i electrodomèstics cada setmana. Dels ventiladors de sostres, finestres, sòcols i prestatges, cada mes. 

No us oblideu de netejar els teixits, s'hi acumula una part important de pols. Els articles de tela com les cortines han de ser netejades periòdicament. També hem de fer una neteja anual a les catifes de casa i els matalassos.
Els articles de tela, s'han de rentar en aigua a una temperatura de 130 graus, d'aquesta manera matarem els àcars que es trobin en ella. Una altra manera de netejar els articles de tela és en sec. 

Quan ens dediquem a treure la pols de casa, ens ho hem d’agafar amb clama, ja que si anem massa ràpid l'únic que aconseguirem serà escampar la pols. Hem d'utilitzar moviments lents per atrapar bé la pols. Quan el drap que utilitzem sigui brut el substituirem per un altre.

Les pantalles de televisió i dels ordinador emeten gran quantitat d'electricitat estàtica, per això aconsellem netejar-les amb draps de microfibra. Recordeu que les pantalles no es poden ruixar directament amb cap producte netejador, primer hem de ruixar el producte netejador en el drap de microfibra i després netejar la pantalla.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada